Αντιπαρασιτική προστασία και η σημασία της

Αντιπαρασιτική προστασία και η σημασία της

Για να καταλάβουμε καλύτερα τη σημασία του αποπαρασιτισμού καλό θα ήταν να αναλύσουμε πρώτα απ' όλα τις έννοιες παράσιτο και παρασιτισμός. Παράσιτα είναι μικροοργανισμοί που μπορεί να βρίσκονται ελεύθερο, προσκολλημένοι ή ακόμη και εγκυστωμένοι στα διάφορα όργανα ενός ζωικού οργανισμού. Παρασίτωση ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία τα παράσιτα ζουν πλέον εις βάρος του ζωικού οργανισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Απώλεια σωματικού βάρους, αναιμία, αδυναμία, κατάπτωση, θαμπή όψη του τριχώματος.


Τα παράσιτα μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες ομάδες, τα ενδοπαράσιτα που διαβιούν μέσα στο σώμα του ζώου και τα εξωπαράσιτα που ζουν επάνω στην εξωτερική επιφάνεια του μικρού μας φίλου. Τόσο τα ενδοπαράσιτα όσο και τα εξωπαράσιτα μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλά ΚΥΡΙΩΣ να προληφθούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Τα ενδοπαράσιτα του σκύλου και της γάτας περιλαμβάνουν πολλά και διαφορετικά είδη με κύρια τα εντερικά ενδοπαράσιτα. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να αναγνωρίσουν την παρουσία των αυγών στα κόπρανα του κατοικίδιου τους ή ακόμη και να δουν τα ενήλικα παράσιτα γύρω από την περιοχή του πρωκτού. Πολλά είδη ενδοπαράσιτων μπορούν να μεταδοθούν και στον άνθρωπο, κυρίως σε ηλικιωμένους, παιδιά και ανοσοκατεσταλμένα άτομα με κύριο τον εχινόκοκκο, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε συνεπείς με την έγκαιρη πρόληψη!

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες  είναι πως η αποπαρασίτωση του σκύλου και της γάτας πρέπει να γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους και η χορήγηση της αποπαρασιτικής αγωγής θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η συχνότητα της μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το τρόπο ζωής και το περιβάλλον του ζώου. Στα κουτάβια πιο συγκεκριμένα ο πρώτος αποπαρασιτισμός ξεκινά από τη δέκατη μέρα της ζωής τους και επαναλαμβάνεται κάθε 10 μέρες έως και την ηλικία των δύο μηνών. Τα αντιπαρασιτικά φάρμακα διατίθενται σε διάφορες μορφές, όπως σε μορφή πάστας, σιροπιού, χαπιού αλλά και αμπούλας που χορηγείται επιδερμικά και όχι από το στόμα.

Στα εξωπαράσιτα του σκύλου και της γάτας ανήκουν τα γνωστά σε όλους μας τσιμπούρια και ψύλλοι. Πολλοί από μας έχουν τη λανθασμένη αντίληψη πως τα παράσιτα αυτά υπάρχουν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, παρ' όλο που οι αυξημένες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη και το πολλαπλασιασμό τους αυτά μπορούν να ζήσουν και σε πιο δυσμενείς συνθήκες και ειδικότερα οι ψύλλοι. Πέρα από το κνησμό που μπορούν να προκαλέσουν επίσης μπορούν να μας βάλουν και σε πολύ μεγαλύτερους μπελάδες. Από τη μια τα τσιμπούρια εκτός απο το αίμα που τραβάνε από τον οργανισμό του ζώου μπορούν να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες με πιο συχνή την ερλιχίωση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα!

Πλέον για την καταπολέμηση των εξωπαράσιτων υπάρχουν πολλά σκευάσματα σε ποικίλες μορφές όπως σε μορφή σπρέι, αμπούλας, σκόνης, κολάρου και τον τελευταίο καιρό έχει κυκλοφορήσει και ειδικό χάπι για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των ψύλλων. Η συχνότητα χρήσης των αντιπαρασιτικών σκευασμάτων διαφέρει ανάλογα με τη μορφή αλλά κατά κύριο λόγο θα πρέπει να γίνεται σε μηνιαία βάση. Εξαιτίας της ικανότητας των ψύλλων να επιβιώνουν στο περιβάλλον για μήνες χωρίς ξενιστή, πέρα από την εφαρμογή της αντιπαρασιτικής αγωγής στο σκύλο και στη γάτας θα πρέπει να είμαστε και συνεπείς στην τήρηση  των κανόνων υγιεινής. Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρική σκούπα για το καθαρισμό του χώρου διαβίωσης των ζώων και να δίνουν έμφαση στα μαξιλάρια και τα υφάσματα που ξαπλώνει το κατοικίδιο τους καθώς αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και των πολλαπλασιασμό των ψύλλων.

Είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε το κτηνίατρο σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αντιπαρασιτικό σκεύασμα καθώς υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι κατά τη χρήση τους. Ο κτηνίατρος θα σας προτείνει ένα ειδικό αντιπαρασιτικό πλάνο για το κατοικίδιο σας και θα σας δώσει συμβουλές για τη σωστή εφαρμογή του.
 

Δημοσιεύτικε 2017-03-31 ΣΚΥΛΟΣ, ΓΑΤΑ 0 2149

Σχολιαστε και εσειςΑφηστε ενα σχολιο

Θα πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.

ΘΕΜΑΤΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Προσφατα σχολια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Αναζήτηση θέματος

Related articles

Σύγκρινε 0
Prev
Next

No products

To be determined Κόστος Αποστολής
0,00 € Total

Check out